Witam!
Dzisiaj przygotowałyśmy dla was coś szybkiego w wykonaniu i fajnie smakującego. Przepisem na Kruche cisto z budyniem i konfiturą podzieliła się ze nami babcia naszej przyjaciółki .Dziękujemy ślicznie i pozdrawiamy Babcię Jadzię :)
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 200g margaryny lub masła
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 opak. budyniu (u mnie śmietankowy)
- 3,5 szkl. mleka
- cukier (ilość podana w przepisie na opak. budyniu)
- konfitura (przynajmniej 0,5 słoika)
Mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać w
dużej misce. Dodać jajka, żółtko oraz schłodzoną margarynę. Wyrobić
gładkie ciasto i podzielić je na dwie równe części.
- Tortownicę natłuścić i obsypać tartą bułką lub kaszą manną. Dno
wykleić dokładnie jedną częścią ciasta i posmarować je konfiturą.
Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu i jeszcze gorące wylać na
konfiturę. Drugą część ciasta rozłożyć na budyniu (najlepiej odrywać
ciasto po kawału i rozrzucać po wierzchu). Piec ok. 45 min. w 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz